Ontdek Curaçao


Curaçao heeft voor ieder wat wils. Je kunt hier de rust opzoeken en genieten van de zon op het strand, of juist actief het eiland verkennen. Van de zoutpannen van Jan Thiel tot het Christoffelpark met de Christoffelberg is er genoeg te doen om je te vermaken. Ook culinair zal Curaçao je niet teleurstellen, met zijn vele restaurants en truk’i pans kun je op bijna iedere straathoek heerlijk eten. ’s Avonds kun je je in het feestgedruis storten want vrijwel iedere avond is er ergens een goed feestje.

Highlights
• De iconische Handelskade
• Prachtige onderwaterwereld
• Christoffelberg
• Mooie afgelegen baaien met hagelwitte stranden
• De kleurrijke huizen in de hippe wijk Pietermaai

Stranden
Vele stranden van Curaçao zijn niet direct vanaf de weg bereikbaar omdat ze zich in afgelegen baaien bevinden. De route naar deze prachtige baaien leiden vaak over stoffige weggetjes. Op Curaçao zijn een groot aantal stranden in privé bezit, dit betekend doorgaans dat je moet betalen om het strand te kunnen betreden. Enkele mooie betaalde stranden zijn Porto Marie, Cas Abou, Seaquarium Beach, Blue Bay en Jan Thiel Beach. Voor ultieme rust koop je een dagpas om een dag op het strand van Santa Barbara te liggen.

Op Banda Bou vind je de meeste gratis zandstranden. Absolute aanraders zijn Playa Kenepa Grandi (Grote Knip), Playa Forti, Santa Cruz, Kokomo en Daaibooi. Het kiezelstrand van de Caracasbaai en Playa Jeremi is tevens gratis.

Wat is er te doen?
Voor de actieve vakantiegangers onder ons is er genoeg te doen op Curaçao. Je kunt bijvoorbeeld de Christoffelberg beklimmen, een wandeling maken door het bijbehorende park of gaan duiken/snorkelen op een van de vele duiklocaties op Curaçao. In de baai van St. Joris kun je uitstekend kite- en windsurfen en golfsurfers kunnen hun hart ophalen bij Playa Kanoa. 

De natuur van Curaçao kun je ontdekken bij Shete Boka, de vlakte van Hato en de grotten van Hato. Daarnaast heeft Curaçao verschillende locaties waar je schildpadden kunt spotten, waaronder de baai bij Ascension en Playa Lagun. Als je geïnteresseerd bent in kruiden, breng dan een bezoekje aan de kruidentuin van Dinah Veeris bij Den Paradera. 

Het eiland heeft een rijke historie dat duidelijk de zien is aan de handelskade in Punda, maar er zijn tevens prachtige musea over het verleden van het eiland, zoals het Museum Kura Hulanda en het Tula Museum in landhuis Kenepa. 

Een bezoek aan klein Curaçao is een absolute aanrader. Er worden verschillende excursies naar dit bounty eiland georganiseerd. Als je geluk hebt kom je onderweg dolfijnen tegen en kun je ter plaatse zwemmen met schildpadden. Op het eiland kun je een wandeling maken naar de oude vuurtoren of genieten van de zon en zee. 

Uitgaan
Op Curaçao kun je uitstekend uitgaan. Het staat bekend als een feesteiland. Bijna iedere strandbar en lokale kroeg hebben een happy hour. Sommige bieden een dagelijks happy hour, andere slechts 1 keer per week. Voor verschillende avonden zijn er absolute hotspots, die regelmatig wijzigen. Voor alle relevante evenementen kun je de K’Pasa raadplegen die op verschillende plaatsen op het eiland gratis verspreid wordt. 

Evenementen

Carnaval
Voorafgaand aan Carnaval is er op Curaçao een Tumba Festival, waarbij verschillende bands strijden om de eer het officiële Tumba lied te mogen zijn. Dit lied wordt dan zeer regelmatig gedraaid tijdens de optocht. 

De belangrijkste optochten tijdens de Carnaval zijn in februari of maart. Er zijn verschillende parades zoals de kinderparade, tienerparade en de paarden parade. De grootste parades zijn de Gran Marcha op zondag en de Marcha Despedida (afscheidsparade) een paar dagen later, meestal op dinsdagavond. Rond de carnavals periode worden er ook veel jump-ups en jump-ins georganiseerd door de Carnavalsgroepen. 

Muziek
Jaarlijks wordt er op Curaçao het Curaçao North Sea Jazz Festival gehouden. Dit festival duurt 3 avonden, waarvan 1 gratis avond en trekt enorm veel grote namen aan. In het verleden hebben o.a. Prince, Lionel Richie, John Legend, Bruno Mars, Rod Steward en Stevie Wonder op Curaçao North Sea Jazz gespeeld. Voor het jongere publiek is er het maandelijks terugkerende Full Moon bij Kokomo Beach en de Cabana Beach Festivals. Daarnaast zijn er ook de terugkerende dance feesten Amnesia en Su’Legria. Elk jaar in januari wordt er Fuikdag georganiseerd, waarbij iedereen zich met boten verzameld in Fuikbaai en de hele dag geniet van muziek. 

Cultureel
Het Internationale Film Festival Rotterdam wordt tevens op Curaçao gehouden, je kunt dan genieten van verschillende nieuwe films. Op tweede paasdag is er de folkloreparade Seú waarbij er gedanst wordt op de traditionele Seú muziek. De route die gevolgd wordt door deze parade is vrijwel identiek aan de Carnavalsparade, maar de stoet is iets kleiner. 

Sportief
In 2014 werd voor het eerst de KLM Marathon gehouden, dit lijkt een jaarlijks terugkerend evenement te worden. Voor wind- en kitesurfers zijn er jaarlijks verschillende wedstrijden. 

Culinair
Net als op Aruba en Bonaire is er ook op Curaçao een overvloed aan verse vis te vinden. Er wordt hier veel gejaagd op Lionfish, of koraalduivel, omdat ze niet in de lokale wateren thuishoren en een bedreiging vormen voor andere vissen. Stoofpotjes zoals Carbi di Baca Stoba (rundvlees), Cabrito Stoba (geitenvlees) en Galina Stoba (kip) worden geserveerd met witte rijst en bonen (arroz moro) of maismeel koeken (funchi). Een lekkere snack is de pastechi, oftewel een pasteitje, deze kun je krijgen met kaas, kip en vlees. 

Op Curaçao kun je heerlijk lokaal eten bij Jaanchi’s en Playa Forti op Westpunt, Marshe Bieuw in Punda waar nog echt Kriyoyo gekookt wordt en Sea Side Terrace aan de Martin Luther King Boulevard naast het Sunscape Resort. 

Ook zijn er steeds meer evenementen die om eten draaien, zoals de restaurantweek, Pietermaai Proeft en Flavors of Curaçao. 

Praktisch

Valuta/Geldzaken
Op het eiland wordt er met de Antilliaanse Gulden betaald (Nafl.) betaald. De koers van de florin is afhankelijk van de Amerikaanse Dollar. Je kunt op Curaçao op veel plaatsen betalen met de dollar . Alle bekende creditcards en reischeques worden tevens geaccepteerd. 

Taal
De officiële taal op Curaçao is Nederlands en de oorspronkelijke taal is Papiamento. Daarnaast spreken de meeste Curaçaoënaars ook goed Engels en Spaans. 

Klimaat
Op Curaçao is de gemiddelde temperatuur 27 graden, maar door de constante passaatwind voelt dit zelden te warm aan. De regentijd valt doorgaans tussen oktober en februari. Vaak krijg je (voornamelijk ’s nachts) korte buien, die gelijk weer gevolgd worden door de zon. 

Reisdocumenten
Als je in het bezit bent van een geldig paspoort heb je geen visum nodig. Je kunt dan maximaal 90 dagen op het eiland verblijven. Voor Koninkrijksburgers geldt een maximum verblijf van 180 dagen. Voor enkele nationaliteiten is er wel een visum nodig, bijvoorbeeld Cuba, Haïti en Peru. Dominicanen Indiërs en Chinezen hebben geen visum nodig indien ze een multiple entry visa hebben voor de Verenigde Staten, Canada of de Schengenlanden. Controleer te allen tijde of de eisen voor jouw specifieke situatie niet gewijzigd zijn bij immigratiedienst van Curaçao. 

Ambassade/consulaat
Nederland heeft op Curaçao een lokale vertegenwoordiging. Naast België, de Verenigde Staten en Venezuela hebben de meeste EU-landen en Zuid-Amerikaanse landen een consulaat op Curaçao. 

Officiële feestdagen
1 januari Nieuwjaarsdag 
Februari/maart de maandag na de grote carnavalsoptocht
Goede Vrijdag;
Tweede paasdag;
27 april Koningsdag 
1 mei Dag van de arbeid 
Hemelvaartsdag
2 juli Dia di Himno i Bandera; dag van het volkslied en de vlag
10 oktober Dag van het land Curaçao; onafhankelijkheidsdag
25 december 1e Kerstdag
26 december 2e Kerstdag